Bolnavii de inimă, trecuți pe liste de așteptare. Spitalul nu poate interna decât urgențele

130

Articole de la același autor

Tot mai mulți constănțeni au ajuns, zilele trecute, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) cu probleme cardiace. Din nefericire, la acest moment nu pot fi internate decât urgențele. Ceilalți pacienți au fost trecuți deja pe liste de așteptare și vor fi spitalizați în cel mai scurt timp posibil. 


Cadrele medicale avertizează mereu populația că răcirea vremii poate afecta foarte tare organismul. Cel mai mult au de suferit, însă, persoanele cu afecțiuni cardiace, care sunt predispuse la infarcte miocardice, dar nu numai. Este clar că schimbările de temperatură pot agrava simptomele cardiacilor. Ca urmare, pacienții hipertensivi au mai des acum oscilații ale tensiunii arteriale, ale pulsului, dar problemele lor nu se opresc aici. Vasele de sânge au tendința de a-și micșora diametrul din cauza frigului, fenomenul numindu-se vasoconstricție. Astfel, ritmul circulației sangvine este dat peste cap, putându-se ajunge de la creșterea valorilor tensiunii arteriale până la infarcte de miocard, în cazurile cele mai grave. 


Pentru a evita apariția acestor probleme, specialiștii sfătuiesc bolnavii de inimă să evite ieșitul în frig, mai ales dimineața și seara, atunci când temperaturile sunt mai scăzute. Dacă totuși trebuie să iasă afară, îmbrăcămintea adecvată este obligatorie și desigur, tratamentul, de care nu ar trebui să uite niciodată. 


"Temperaturile extreme afectează pe toată lumea, dar mai ales pe cei cu suferințe cardiace. Ei primesc mereu sfaturi să evite frigul și umiditatea. În condiții de temperaturi foarte scăzute se produce vasoconstricția și la un pacient care are niște vase coronare deja afectate, este bine să evite expunerea la asemenea temperaturi. Tocmai de aceea, persoanele care se știu cu probleme cardiace trebuie să respecte medicația și să bea lichide cât mai calde pe o astfel de vreme. Oamenii ar trebui să iasă afară doar în condiții de forță majoră, iar bătrânii să apeleze la rude sau vecini să-i ajute la ce au de făcut", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful secției Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Irinel Parepa. 


Bolnavii "uită" de medicație
Medicul a precizat că, în general, există o tendință de indisciplină în rândul bolnavilor, atunci când vine vorba de medicație. "Încercăm să-i convingem că este spre binele lor să să își ia medicamentele, dar de cele mai multe ori în zadar. La acest moment, noi nu internăm decât persoanele cu probleme cardiace acute. Zilele acestea nu s-au făcut decât internări ale pacienților care reprezintă urgență, ceilalți bolnavi de inimă au fost trecuți pe liste de așteptare. Urgențele pentru noi înseamnă sindroame coronariene acute, infarct complet sau incomplet, angină instabilă, insuficiențe cardiace decompensate, accidente embolice, adică producerea de cheaguri în anumite zone din organism", a explicat specialistul. Mai mult decât atât, un pacient care a făcut un efort mai mare pe gheață, spre exemplu, și și-a deszăpezit prin curte sau mașina poate ajunge foarte repede la accident embolic, care este destul de des întâlnit la bolnavii de inimă. 


Spre exemplu, a precizat dr. Parepa, există constănțeni care au făcut tromboză la vena unui picior, din cauza efortului și au fost internați de urgență în spital, pentru că există riscul ca din acel tromb să se ajungă la o embolie pulmonară, care se poate solda apoi cu insuficiență respi-ratorie acută și chiar deces. 


Citeşte articolul integral pe sănătate.cugetliber.ro

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1935 secunde